Kako očistiti drvene daske za kuhinju?

Drvena daska za sečenje je jedan od najupotrebljavanijih predmeta u svakoj kuhinji.
Ipak ovi praktični pomoćnici zahtevaju malo nege kako bi zadržali svoj izgled.
Bilo da koristite zanatske daske za sečenje od tvrdog drveta ili pristupačne plastične daske za sečenje, u narednom tekstu pojasnićemo kako da ih očistite i negujete.

Kako da očistite vaše drvene daske za kuhinju ?

Drvene daske za sečenje su popularne iz više razloga. Najpre one su atraktivnijeg izgleda od drugih tipova dasaka za sečenje a pored toga, često se mogu koristiti za serviranje hrane. Na daskama od tvrdog drveta ne ostaju toliko ogrebotine od konstantne upotrebe kao na plastičnim daskama za sečenje. Pošto su napravljene od drveta njihovo čišćenje se malo razlikuje od ostalog kuhinjskog pribora.

Nakon svake upotrebe

Drvene daske za kuhinju treba prati samo ručno. Mnogima ovo može zvučati očigledno, ali važno je napomenuti da dugotrajno izlaganje toploti i vodi može dovesti do pucanja ili deformisanja drvenih dasaka za sečenje. Zbog toga drvene daske za kuhinju nikada nemojte stavljati u mašinu za sudove.

Nakon svake upotrebe, drvenu dasku za sečenje treba očistiti malkom vodom, sapunom za suđe i mekim sunđerom. Obavezno očistite sve pukotine u kojima se mogu sakriti hrana i bakterije. Operite obe strane ploče, čak i ako ste koristili samo jednu stranu – ne zaboravite da sokovi mogu curiti i kontaminirati drugu stranu. Na kraju, obavezno temeljito isperite svaku stranu mlakom vodom.

Važno je da odmah obrišite dasku suvim peškirom. Pošto imate posla sa drvetom, ako dozvolite da vaša daska bude mokra tokom dužeg vremenskog perioda, to može dovesti do bubrenja drvenih vlakana i da se vaša ploča iskrivi ili puca.

Kako očistiti drvenu dasku za sečenje i serviranje?

Ako nakon pranja deterdžentom na vašoj drvenoj dasci za sečenje i dalje primetite ostatke hrane ispratite ovaj postupak:

Pospite krupniju kuhinjsku so preko daske za sečenje 

Kako očistiti dasku za sečenje i serviranje -Pospite krupniju so preko daske za sečenje

Presecite limun na pola i sa presečenom stranom, blago cedeći limun premažite dasku. Limunska kiselina iz limuna će sterilisati površinu daske za sečenje.

Presecite limun na pola i sa presečenom stranom, blago cedeći limun premažite dasku.

Sačekajte 5 minuta.

Špaklom ili strugačem očistite dasku.

Špaklom ili strugačem očistite dasku.

Koristeći čistu vlažnu krpu obrišite dasku.

Koristeći čistu vlažnu krpu obrišite dasku.

Prebrišite dasku suvom krpom.Ostavite je uspravno na suvom, prozračnom mestu da se osuši.

Ostavite je uspravno na suvom, prozračnom mestu da se osuši.

Na ovom YouTube videu možete videti taj proces u praksi.

NAPOMENA: Limun će vrlo verovatno ukloniti ulje kojim je zaštićena daska za sečenje. Kako bi produžili život svoje daske naša preporuka ja da pogledate ovaj članak Kako zaštititi dasku za sečenje i serviranje?

 

Kako očistiti plastičnu dasku za sečenje

Plastične daske za sečenje su popularne jer su obično pristupačnije. Rašireno je verovanje da su one zdravije od drvenih dasaka za sečenje zbog svoje neporozne površine.

Međutim, to ne znači da su plastične daske za sečenje manje podložne ogrebotinama. Redovnom upotrebom plastična daska se troši i ostaci plastike dospevaju u hranu. Istrošena plastična daska za sečenje može sadržati priličnu količinu bakterija u na svojoj površini.

Za razliku od drvene daske za sečenje plastična daska za može se prati u mašini za sudove.

Kada posumljate da je Vaša plastična daska odslužila svoj radni vek i da se ostaci plastike se krune sa vaše daske zamenite je novom. 

Naša preporuka je da je odložite na bezbedno, za to predviđeno mesto kako bi se mogla reciklirati. Plastika ima jako dug vremenski period razgradnje.

Mislimo na prirodu.

Kako ukloniti mirise sa daske za sečenje

Ako na vašoj dasci za sečenje primećujete neprijatne mirise, ili želite da je detaljno očistite pročitajte teks:

Kako sterilisati dsku za sečenje i serviranje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *