Kako zaštititi dasku za sečenje i serviranje?

Posted on

Nakon određenog vremena korišćenja Vaše daske za sečenje, primetićete da je nestao zaštitni sloj ulja na delu koji se najviše koristi.
Pod prstima i sunđerom osetićete vlakna daske koja su se podigla pod uticajem vlage.
Razlog tome je mehaničko delovanje noža, sunđera za pranje, kao i hemijsko delovanje deterdženta.
Vi i dalje možete koristiti daske za seckanje, ali je svakako preporučljivo da ih premažete uljem kako bi drvo zaštitili od vlage, smanjili razvoj mikroba na njemu i zadržavanje mirisa.

Ukoliko daska za secenje ispušta neprijatne mirise ispratite uputstva sa ovog  linka kako bi ih uklonili na najlakši način.

Najpre izaberite ulje.

Na tržištu postoje komercijalna ulja koja imaju ateste za upotrebu na drvenim površinama koje su u kontaktu sa hranom. Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite takvo ulje, ono je svakako naša preporuka.

Detaljan tekst o uljima za zaštitu drvenih površina u dodiru sa hranom možete pronaći na našem blogu – Čime premazati dasku za sečenje i serviranje: koje ulje koristiti

Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti komercijalno ulje možete ga i sami napraviti.

Laneno ulje, kokosovo ulje ili prirodni vosak su jednostavne netoksične opcije. Izbegavajte biljna ulja poput maslinovog ili suncokretovog koja lako mogu da užegnu. Za sobom će ostaviti neprijatan miris koji če penetrirati u dasku i koga ćete se teško osloboditi.

Kako bi poboljšali vodo-odbojnost poželjno je u jedno od preporučenih ulja dodati 15-20% prirodnog voska.

Mnogi koriste mineralna ulja (parafinska ulja). Iako su ona napravljena od derivata nafte, potpuno su bezbedna po zdravlje. Koriste se u enoligiji, kozmetici, proizvodnji slatkiša… Njihov problem je što se nikada ne osuše, te se brzo speru deterdžentom.

Detaljan tekst o postupku pravljenja paste možete pronaći na našem blogu – Napravite sami pastu za zaštitu daske

Najpre izaberite ulje.

Ošmirglajte najviše oštećene delove svoje daske za sečenje

Ukoliko dasku koristite za sečenje mesa i ostalih namirnica, preporučljivo je ukloniti neravnine i rezove koje je ostavio nož. U njima se zadržavaju ostaci hrane i razvijaju mikroorganizmi. Za ravnanje površine daske koristimo šmirglu različitih granulacija. Šmirglu možete kupiti u prodavnicama koje prodaju farbu i boje. Koristite najpre šmirglu p120 a zatim p180. Nakon toga dasku očistite od prašine i nanesite ulje. Ulje se nanosi na suvu dasku Koristite čistu, meku krpu kako bi naneli ulje/pastu na dasku u pravcu godova drveta. Cilj nam je naneti tanak film ulja po čitavoj dasci. Nanosite ulje sve dok ga drvo upija.
Koristite čistu, meku krpu kako bi naneli ulje / pastu na dasku

Dozvolite drvetu da upije ulje

Sačekajte 30 – 45 minuta i nakon toga ukonite ostatak. Ostavite dasku kako bi se ulje osušilo minimum 5 – 6 sati (preporučljivo je ostaviti je preko noći). Zatim nanesite drugi sloj ulja, ostavite da ga drvo upije, obrišite ostatak o ostavite da se ulje osuši. Preporučeno je nanositi ulje sve dok ga daska upija ( minimum 2 – 3 sloja ).
Dozvolite drvetu da upije ulje. Sačekajte 30 - 45 minuta i nakon toga ukonite ostatak.

Ispolirajte dasku

čistom mekom krpom kako bi odstranili sve ostatke ulja.

 

Na kraju ispolirajte dasku čistom mekom krpom kako bi odstranili ostatke ulja.

Prebrišite dasku suvom krpom.Ostavite je uspravno na suvom, prozračnom mestu da se osuši.

Ostavite je uspravno na suvom, prozračnom mestu da se osuši.