Daske za sečenje hrane

daske za serviranje i daske za sečenje, nož, kulen i rotkvica
daske za serviranje i daske za sečenje, nož, kulen i rotkvica

Sadržaj:

Daske za sečenje hrane u životu svakog profesionalnog kuvara i svake osobe koja priprema hranu. Ona je nezaobilazni predmet svake kuhinje i početna tačka kada se priprema hrana.
Daska za sečenje treba da bude bude praktična, dugotrajna, zdravstveno
bezbedna za korišćenje i najzahtevnijim korisnicima da se vizuelno uklapa u radni prostor kuhinje.
 
Drvena kuhinjska daska je bezbedna, laka za održavanje i ekološki prihvatljiva i ako mnogi misle suprotno.

Drvo je prirodan materijal.
Pravilnim izborom vrste drveta, adekvatnom zaštitom i pravilnim održavanjem daske ona će trajati godinama.

Kako nož prelazi po površini daske, dok režemo,  on ostavlja manje ili veća oštećenja. Posledica toga su mikro čestice koje unosimo u svoj organizam.

Za razliku od plastične daske, drvena daska ima prednost svog organskog porekla.
Sa drvenom daskom za rezanje nećete brinuti o tome da se u vašoj hrani nalaze i ostaci plastike.

Daske za sečenje od stakla, kamena i keramike su u blagoj prednosti u odnosu na drvenu i plastičnu dasku po pitanju mikročestica, ali se često izbegavaju jer su pogubne za Vaše noževe.
Naime staklo i keramika su suviše tvrdi materijali za osetljivu oštricu Vaših noževa.
Oštrenje skupih i kvalitetnih noževa je često skuplje od same daske.

Odlaganje stare drvene daske za rezanje neće imati uticaja na životnu okolinu.

Detaljnije poređenje možete pročitati u našem tekstu: Drvena, keramička ili plastična daska za sečenje hrane

Drvene kuhinjske daske održavate kao bilo koji drugi kuhinjski pribor.

Jedina razlika je u tome da ih nikada ne stavljate u mašinu za suđe.

Mašina za suđe razvija visoke temperature sa visokim procentom vlage što nikako ne pogoduje drvetu. Ukoliko ipak ubacite drvenu dasku u mašinu za pranje sudova, vrlo verovatno ćete je zateći deformisanu ili puknutu.

Naš savet je da je stavite je pod mlaz vode, operite ostatke hrane blagim, razređenim deterdžentom i voìla – daska za sečenje je spremna za novu upotrebu.

Nakon toga je obrišite suvom krpom i ostavite vertikalno na prozračnom mestu kako bi se do kraja oosušila.

Naši proizvodi su u finalnom koraku priozvodnje dvoslojno premazani visokokvalitetnim uljem koje doboko penetrira u drvo i zatvara i najfinije pore čime se njihova površina perfektno popunjava i zaglađuje. Ulje kojim tretiramo drvo poseduje sertifikat koji garantuje da je potpuno bezbedno u dodiru sa hranom.

Ako koristite drvene daske za sečenje sačuvaćete oštrinu noževa. U tome naročito mogu pomoći mesarski blokovi, čija je i sama izrada drugačija: deblji su i masivniji, a i vlakna koja se nalaze u drvetu su okrenuta ka gore. Na taj način i oštrica noža prolazi između vlakana, čime se umanjuje sila kojom se deluje na površinu drveta. Rezanje ne ostavlja tragove noža na njoj jer nakon prolaska oštrice vlakna se vraćaju u prvobitni položaj.

Drvo je prirodni materijal i normalna pojava je njegova deformacija. Svaki komad drvenog nameštaja koji posedujete u kući „živi“ tj. uvija se i izvija. Majstorstvo stolara je da predvidi te deformacije u svede ih na minimum. Zbog toga se šire daske često prave iz više užih koje se međusobno lepe.

Ukoliko je Vaša daska za sečenje iz jednog dela (nije lepljena), nemojte da Vas iznenadi njena deformacija. Ona će vratiti svoj oblik tako što ćete je sušiti postavljajući dasku na ravnu površinu sa ispupčenom stranom na gore.

Ako su se na vašoj dasci za sečenje pojavile neravnine i tragovi od oštrice noža, ona može da vrati svoju lepotu tako što će je stručno lice izbrusiti ponovo i naneti nov zaštitni sloj ulja.

Koje drvo odabrati za radnu dasku?

Postoje razlike u tome koje se drvo koristi kao materijal za kvalitetnu kuhinjsku dasku. Da bi ona bila dugotrajna, biramo drvo koje je tvrdo i otporno.
U tvrdo drvo spadaju: hrast, jasen, orah, bukva, bagrem, javor…

Prilikom odabira daske za sečenje treba izbegavati hrast jer tanini koji se nalaze u dasci hrasta menjaju ukus mesa.

Najzastupljenijija, a i najekonomičnija je bukva – solidna i pouzdana, a uz to vrlo povoljna. Svetle je i neutralne, hladno bež boje.

Ako ste pak ljubitelj toplijih tonova, vaš će izbor biti orah ili sofora.

U istom rangu po kvalitetu, a stepen više po estetskom efektu u odnosu na bukvu je drvo oraha – tamnije, rustično drvo koje u sebi sadrži i tanine koji sprečavaju razvoj bakterija. Ovu dasku za sečenje možete da koristite kako za pripremu, tako i za serviranje i posluživanje hrane.

Kada se oprema životni prostor trebalo bi investirati određeno vreme i povesti računa o usklađenosti materijala i boja. Obratite pažnju na nameštaj. Od kog drveta je vaš nameštaj. Koje boje su vaši kuhinjski aparati. Na osnovu toga možete se odlučiti koja daska bi najbolje išla uz sto i stolice.

Koliko velika treba da bude daska za sečenje?

Manja drvena daska se uobičajeno koristi za seckanje luka ili voća, a srednja i veća daska za parčanje komada mesa ili za usitnjavanje salate kao što je iceberg ili kupus.

Manju dasku ovalnog oblika možete da iskoristite za služenje sireva, dasku većih dimenzija pravougaonog oblika za serviranje mesa i predjela, a na poslužavnik srednje dimezije poređajte voće ili kanapee.

Naravno, funkcionalnost u radnom prostoru je najvažnija, pa tako prema njemu treba i da odaberete ono što će za vas da bude najpraktičnije.

Naša je preporuka da u svojoj kuhinji imate tri različite daske za sečenje od kojih će svaka svojim oblikom i dimenzijom imati jednu od navedenih namena. Sigurno ne bi ste želeli da na isečenoj jabuci osetite miris predhodno sečenog luka.

Da li investirati u lepe daske za sečenje ?

Cena je uvek bitan faktor u procesu selekcije. Kako bi olakšali potragu koristite filtere kojima definišete raspon cena od – do. Razmislite o tome da dasku koristite i za rezanje i za serviranje. Uvek treba iskoristiti sav potencijal koji daske za sečenje imaju. S obzirom na efektivanan izgled, šteta bi bila da zauvek ostane u kuhinji. Dovoljno je da u startu odaberete koja će njena strana daske da bude namenjena pripremi namirnica, a koja će da bude vaš glavni adut za posluživanje na sledećoj zabavi ili svečanoj večeri. Savremen dizajn koji poštuje izvorni oblik i teksturu drveta je ono što daje dodatnu specifičnost našim predmetima i što će sasvim sigurno oduševiti vaše goste.

Ako ipak želite da stvari držite odvojeno,u našoj ponudi možete naći i daske koje su namenjene isključivo za serviranje hrane.

Pored naše ponude, nudimo i mogućnost lične porudžbine prilikom koje zajednički biramo boju, vrstu drveta, oblik i veličinu za vašu personalizovanu dasku za sečenje ili serviranje. Na taj ćete način uneti u svoj dom unikatan predmet koji odiše jedinstvenošću i oslikava vas, vašu porodicu, vaš stil i način života. Posebna porudžbina koju kreirate je idealan način i da stvorite novu atmosferu za stolom, da iznova definišete i sam pojam ručavanja i provođenja vremena sa dragim ljudima. Užitak svim čulima je zagarantovan!

Pored evropskog oraha u našoj ponudi ćete pronaći i američki crni orah, japanski bagrem, soforu, jasen, trešnju i šljivu. Vaše je samo da prema svom ukusu, afinitetima i potrebama odaberete onu dasku za sečenje koja je idealna za vas, vašu kuhinju i vaše potrebe. U našoj ponudi videćete koliko i tako jednostavan predmet može da promeni, svojom posebnošću i unikatnom obradom atmosferu za stolom i vaš odnos prema hrani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *